Kiitos Elias tiedosta! Lähden juuri reissuun mutta ehdin tutustua tähän viikonloppuna. Olenkin miettinyt, miten pääsisi käsiksi siihen mitä Espoossa tapahtuu tietoteknisten järjestelmien hankintojen saralla.

Tämä kilpailutus ei tosiaan kuulosta hyvältä mainitsemistasi syistä. Minua kiinnostaa, mistä budjetista nämä rahat muuten tulevat - eli maksaako esim. koulutoimi ensin tästä könttäsumman ja sitten erilliset työt? Olisiko tähän muuta tapaa?

Terveisin Kirsi


23. marraskuuta 2012 10.31 Aarnio Elias <elias.aarnio@innopark.fi> kirjoitti:
Hei,

Huomasimme, että Espoon kaupunki kilpailuttaa tietotekniikkapalveluitaan isona könttänä:

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2012-060987/

http://www.espoo.fi/fi-FI/Tyo_ja_yrittaminen/Hankinnat/Perustietotekniikkapalvelujen_hankinta(25526)

Hankintatavassa on muutamia asioita joihin haluan kiinnittää huomiotanne.

1. Koko kaupungin puitehankinta on liian iso, jotta siinä voitaisiin ottaa huomioon toimialakohtaisia tarpeita ja muuttuvia tilanteita. Tunnen asiaa lähinnä opetustoimen kannalta:

* vieraillessani pari vuotta sitten koulussa puhumassa esittelemässä vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmia koulun auditorion wlan-tukiasemaan ei ollut mahdollista liittää vierailijan konetta. Olisi kuulemma pitänyt Fujitsulle tehdä palvelutilaus jo kauan sitten. Selvää tietysti on, että LAN-kaapeloinnin kanssa tilanne oli sama. Silloin nettiin mentiin yhden koululaisen kännykän ja Joikuspotin kautta...

* Koulujen toiminta on tyypillisesti sellaista, että opettajat, rehtorit tai edes TVT-vastaavat eivät pysty / huomaa / osaa kuvata kaikkia mahdollisia käyttöcaseja ja tarpeita. Käytännössä tämä johtaa siihen, että kaikki tehtävät muutokset tehdään koulujen vähistä rahoista tuntiveloituksella. Lisäksi toiminta on usein hyvin hidasta. Siinähän sitten odotellaan viikkokausia, että esim. uuden videokameran ohjelmistot saadaan asennettua johonkin koneeseen. Tämä hitaus rampauttaa tietysti kaikki ne toiminnot, joissa IT:n käyttö ei ole pelkästään hallintorottien tekemää vakioidun työaseman kliksauttelua.

* Espoossa on hyvä esimerkki siitä, miten Open Sourcea käytetään kouluissa nostamaan pedagogista toimivuutta ja lisäksi toiminta on kustannustehokasta. Ruotsinkielisessä koulutoimessa on jo vuosia menestyksekkäästi käytetty suomalaisen palveluntuottajan, Opinsys Oy:n Linux-päätejärjestelmää. Ymmärtääkseni käytettävissä olevan tiedon perusteella se on yksikköhinnaltaan halvempi ratkaisu ja käyttäjät ovat tyytyväisempiä. Käsillä oleva kilpailu saattaa tarkoittaa sitä, että koko tehtyä työtä ollaan romuttamassa. Suunnan tulisi mielestäni olla täysin päinvastainen: pitäisi mielestäni ottaa hyöty irti jo tehdystä kehittämisestä ja laajentaa Linux-päätejärjestelmän käyttö myös suomenkielisen koulutoimen puolelle. Skaalaetu olisi järisyttävä.

2. Arviointikriteerit ovat puolueelliset: jos katsotte niitä, siellä on Microsoftin tuotteisiin sidottuja sertifikaatteja vaikka kuinka. Sitten siellä on ITIL. Se siitä.

Toivoisin, että puututte poliitikkoina asiaan. Vaikka riisun päässäni olevat FLOSS-lasit pois, en siltikään näe miten tämä suljettu hankintamenettely palvelisi espoolaisten etua ja tehostaisi toimintaa.

Ystävällisin terveisin,

-- 
Elias Aarnio
Open Source -asiantuntija -  Open Source consultant
Innopark Programmes Oy
Käynti/postiosoite: Kousakatu 9, 20780 KAARINA
email: elias.aarnio@innopark.fi GSM +358 40 8681667